Hämtning av motor/växellåda m.m. till Polismuseets Opel Kapitän -63

Tisdagen den 10 maj åkte Bengt Svensson med kamraten Kjell-Arne Stamvall till Kapitänsamlaren Sten Mårtensson i Nässjö för att hämta den beställda motorn med diverse tillbehör till museets Kapitän.

Motorn har försetts med bl.a. nya tändningsdetaljer, nya vevstakslager, nya vattenslangar m.m. Även växellådan har fått en översyn och fått ny olja. Säljaren hade också monterat drivpaketet i en egentillverkad provkörningsbänk där vi bjöds på en provstart och då kunde lyssna på den fina gången i den raka sexan. I provbänken kunde vi även se att generatorladdningen och oljetrycket var som det skulle vara.

I köpet ingick också förutom den kompletta motorn med förgasare, grenrör, generator, startmotor, nytt avgassystem, kylare, laddningsrelä samt diverse monteringsstag och fästen som saknas på renoveringsobjektet.

Efter lösmontering ur provbänken och överflyttning av motorn till en lastpall lyftes allt enkelt in i museets VW buss med säljarens truck. ”Järnklumpen” förankrades sedan noga för transporten upp till Stockholm och Tullingelokalen.

Förhoppningsvis kanske drivpaketet kan komma på plats i Kapitänenens motorutrymme till hösten om allt vill sig väl. Det går ju inte att komma ifrån att både vi i föreningen och Polismuseet, med Henrik Lindborg i spetsen, är väldigt sugna på att få igång Kapitänen.

/Bengt Svenson