Mc:n byggdes upp av Peter Nord och Peter Ebermo på videoteknikgruppen i Stockholm i samarbete med utrustningsleverantörerna. Den fanns sedan en tid på trafikenheten i Stockholm och därefter på trafikgruppen i Norrort, Stockholm, där den kördes mest av Bengt Svensson och Göran Järnebrant.

Sören Wictorsson på videomc:n under utlåningen till Linköpingspolisen. Foto: Okänd

Videomc:n lånades i början ut till några angränsande trafikavdelningar för att fler skulle få testa videotekniken på motorcykeln, bl.a. till Linköping där Sören Wictorsson var en av ”provförarna”, samt till Uppsala där bl.a. Örjan Brodin och Mats Johansson testade den under några veckor.

Videomotorcykeln var under sin tid med på flera utställningar som Mc-mässor, bilmässor m.m. där trafikpolisen hade monter och visade upp sin utrustning. Intill mc:n fanns då oftast en TV där inspelade trafikhändelser visades upp för allmänheten.

Videomotorcykeln uppställd på en mässa. Foto: Bengt Svensson

År 2002 avrustades motorcykeln och såldes till en privatperson som jobbade inom polisen och nu erbjöd Polismuseet att köpa tillbaka mc:n innan han skulle annonsera ut den till försäljning. Polismuseet nappade på erbjudandet och genomförde köpet.

Tyvärr har all polisteknisk utrustning demonterats och kastats så nu återstår ett digert jobb med att försöka hitta så liknande utrustning som möjligt för att återskapa motorcykeln i sitt ursprungliga skick.

//Bengt Svensson