IMG_0547 copy

Kaffepaus på verandan hos Christer Nyberg. Fr.v. Lars-Jonney Jonsson, Henrik Brunstedt, Rolf Sundqvist, Sören Wictorsson och värden Christer Nyberg. Foto: Lars Holm

Färden gick på en i förväg rekad vägsträcka med både fina asfaltvägar och besvärliga grusvägar. Körningen från Askersund gick genom södra Närke och Södermanland via Hjortkvarn, Brevens Bruk, Vingåker och sedan söderut till Östergötland via Hällestad, Tjällmo till Borensberg, med övernattning i vandrarhemmet Glasbruket. Utmed vägen var det fikapaus hos pensionerade kollegan och förre studierektorn på PHS, Christer Nyberg. Där blev vi mottagna med öppna armar. Christer har aldrig varit mc-polis, men väl formellt ansvarig för åtskilliga polisiära mc-kurser under sin tid på PHS. Han jobbade aktivt för att säkerställa en kvalitativt och säker mc-utbildning. Tack för besöket!

IMG_0563

Lars Holm framför Stjärnorps slott. Foto: Lars Holm

Andra dagens körning gick enbart inom Östergötland, en tur på drygt 30 mil. Inledningsvis delades gruppen, där några ville köra asfaltväg och några grusväg och med återsamling vid Stjärnorps slott, greve Douglas slott. Vid stoppet berättade Lars Holm att han hade 16-årig bröllopsdag och att de hade gift sig i Stjärnorps slottskyrka. Vilken tillfällighet!

Frågan uppkom också var vi skulle fika?

Turen gick vidare mot Finspång och vi körde en klassisk mc-sträcka från Doverstorp till Risinge. Ett kort stopp vid Risinge gamla kyrka, S:t Maria kyrka, som har en av nordeuropas finaste kyrkmålningar, men tyvärr så pågick ett bröllop så vi kunde inte se kyrkan. Färden gick vidare, mot Kolmården och Kvarsebo, men var ska vi fika? Under körningen kom jag på att vi borde fika på Oskarshälls Cafe, en gång i tiden ett klassiskt fikaställe för trafikpolisen i Norrköping. Det blev bra! Någon trafikpolis såg vi inte ens där.

IMG_0568 copy

Överfarten från Kvarsebo. Fr.v. Henrik Brunstedt, P-O Nordqvist och Sören Wictorsson. Foto: Lars Holm

Från Kvarsebo färjade vi över Bråviken till Skenäs och vidare körning mot Stegeborg och ny färja över Slätbaken. Fina vägar på Vikbolandet! I Söderköping blev det en kort paus och en stödkorv i magen.

Sedan vidare via Ringarum, Yxnerum, Åtvidaberg och sedan den klassiska mc-sträckan från Mormorsgruvan till Bestorp. Den som byggde den vägen kan inte ha varit nykter för när den ena kurvan slutar så börjar nästa i ett kuperat landskap. Fantastiskt!

På kvällen blev den gemensam middag och trevligt umgänge där historierna avlöste varandra. Under kvällen blev det klart att nästa års KUL-TUR ska gå i Stockholmstrakten.

Avslutningsdagen körde vi till Motala motormusem, där vi bl.a kunde se Polisens vattenkanon som är utlånad från Polisens fordonssamling.

Deltagarna var Rolf Sundqvist, Göran Järnebrant, Bengt Kihlberg, P-O Nordqvist, Lennart Karlsson, Leif Granath, Anders Granat, P-O Flodin, Lars-Jonney Jonsson, hedersmedlemmen Lars Holm och våra gäster och vänner från Danmark Erik Kristoffersen, Henrik Brunstedt och Per Zilmer, samt undertecknad.

Sören Wictorsson