• Kul Tur i Dalarna

 

Kul Tur i vårt vackra landskap Dalarna fredagen 26 till söndagen den 28 augusti blev en succé. De sju entusiastiska deltagarna hade ett perfekt motorcykelväder under hela veckoslutet. De fick uppleva fina motorcykelvägar kombinerade med mycket spännande och intressanta kulturupplevelser.

Dalarna 1

Högst upp i hoppbacken. F.v. Göran Järnebrant, Leif Lörstrand, Ragnar Pålsson, Per-Ove ”P-O” Nordquist och Anders Granath.

Deltagarna var Anders Granath, Bert Hag, Göran Järnebrant, Leif Lörstrand, Per-Ove ”P -O” Nordquist, Ragnar Pålsson och  Rolf  ”Sunkan” Sundqvist. P-O stod för arrangemanget.

Gruppen samlades fredag eftermiddag utanför huvudentrén till Lugnets skidstadion. Efter en kort presentation av varandra berättade P-O kort om skidstadion. Därefter en tur i ”Mördarbacken” upp till hoppbackarna för att beundrade utsikten som dock försvann i dimma just när gruppen nått högst upp i tornet. Som tur var fanns det fotografier på utsikten. Samtliga var imponerade över att någon vågar kasta sig utför dessa stup och förväntar sig landa med livet i behåll.

Lördagen inleddes med ett besök 90 meter ner i Falu koppargruva. Där fick gruppen en intressant och spännande guidad tur med berättelser såväl om bakgrunden till brytningen som själva arbetet med att bryta malmen. Det var viktigt att hälsa på gruvfrun med tre knackningar i gruvväggen. Hon vakade över arbetet i gruvan och om hon upptäckte något fel slog hon larm. Hon kunde även straffa den som inte skötte sitt arbete ordentligt. Det skulle vara ordning och reda i berget och hon tyckte inte om visslingar, svordomar och buller. Alla knackade och uppträdde artigt så att inget obehagligt skulle hända under de fortsatta aktiviteterna. Det var fantastiskt att få uppleva de svåra arbetsförhållanden som dåtidens gruvarbetare fick utstå samt höra historien om Fet-Mats som hade stängts inne vid ett ras och hittades 40 år senare. Trots alla dessa år i gruDalarna 2van kunde hans trolovade känna igen honom.

Från den mörka och fuktiga underjorden gick färden på vackra Dalavägar till Mora där sinnena för vacker konst berikades genom besök på Anders Zorns museum.

Dagen avslutas med målgång i Vasaloppsmålet och ytterligare en fin tur via Rättvik åter till Falun. Dagen innebar en runda på ca 20 mil.

20160828_102926

Gruppen samlad vid Zorngården. F.v. Leif Lörstrand,  Rolf ”Sunkan” Sundqvist, Anders Granath, Per-Ove ”P-O” Nordquist, Göran Järnebrant och Bert Hag.

På söndagen avslutades besöket i Dalarna vid Karin och Carl Larssons hem i Sundborn. Ytterligare en påminnelse om vilka fantastiska konstnärer som haft sina rötter i detta underbara landskap. Efter en gemensam fika skildes man åt för hemfärd.

En Kul Tur i Dalarna blev helt perfekt med härlig motorcykelåkning, fina konstupplevelser och god kamratskap.

Stort tack till P-O  för det fina arrangemanget som väckt förhoppningar om att stafettpinnen tas över av någon annan medlem eller medlemsgrupp.