Styrelseledamoten P-O Nordqvist i Falun fick i uppdrag att kolla om någon/några av de som hade jobbat med Kapitänen när den rullade i Ludvika, 1963-1965, hade möjlighet att möta oss i Ludvika den dagen vi passerade för att åka upp till Rättvik.
Jag, Kjell-Arne Stamvall samt Bengan Åhrberg, som båda hjälper till med museifordonen, jobbade på med Kapitänen för at få den så pålitlig som möjlig och få den att gå bra. Men trots ordentlig förgasargenomgång och hopplockning av de bästa delarna av tre tillgängliga förgasare (lånade av vår ”Kapitänguru” Sten Mårtensson i Nässjö) så fick vi inte bilen att gå riktigt bra. Samtliga tändningsdelar var tidigare utbytta.

Fr v K-G Andersson, Svante Sundström och Arne Fröding poserar framför sin f.d. tjänstebil utanför Ludvika polisstation. Foto: Bengt Svensson
Men vi tog i alla fall beslutet att ta oss upp till Dalarna. På grund av Kapitänens lite ojämn gång i lite högre fart m.m. beslutade vi dock att inte köra den upp utan transportera den med den flakbärgare vi ibland lånar av Stockholmspolisen.
Dalaresan startade fredagen den 27 juli med resa upp till Ludvika där P-O Nordqvist mötte upp utanför Ludvika Polisstation.
P-O hade lockat dit tre f.d. poliser som jobbat med Kapitänen, Arne Fröding, Svante Sundström samt K-G Andersson. Även den person som servat Kapitänen på den lokala Esso stationen kom och tittade på bilen.
En journalist tillsammans med en fotograf ifrån Ludvika tidning var också ditbjuden och gjorde ett reportage med många bilder som presenterades i tidningen dagen efter, på lördagen.
Efter mycket provsittande och fotograferande blev det fikastund inne på polisstationen med många dråpliga historier från den tiden då Kapitänen var Ludvikapolisens ”flaggskepp”, som en lokaltidning skrev då Kapitänen hade krockats den 8 augusti 1965.
Därefter blev det körning med bilen inne i Ludvika med de f.d. ”Kapitänpoliserna” som passagerare. Först till den gamla polisstationen och även till polisbilsgaraget på baksidan där Kapitänen stod när den inte rullade på uppdrag. Sedan åkte vi vidare mot Grängesberg och till Kapitänens gamla olycksplats vid Skeppmorakrönet. Där fick vi dock lite rysningar av obehag.
På samma plats som Kapitänen krockade den 8 augusti 1965 var vägen nu avspärrad …. på grund av en trafikolycka!

Fr v Kjell-Arne Stamvall, P-O Nordqvist lyssnar på Arne Frödings berättelse hur det såg ut platsen 1965 när Kapitänen krockade där. Foto: Bengt Svensson
En bil hade av okänd anledning snurrat ner i diket och upp på vägen igen, dock utan allvarliga personskador, som tur var. Efter en stunds väntan rensades platsen och vi kunde komma fram och ta lite bilder. Den infartsväg till campingen som fanns 1965 var nu flyttad en bit och campingen nedlagd men platsen verkade snarlik som på de gamla bilderna från tidningsartiklarna vi sett.
Fr v Svante Sundström, Bengt Svensson, P-O Nordqvist och Kjell-Arne Stamvall framför Kapitänen på den plats där Kapitänen krockade med en Ford Taunus 12M den 8 augusti 1965. Foto: Bengt Svensson
Efter fotograferande på platsen körde vi tillbaka till Ludvika och släppte av de mycket nöjda f.d. ”Kapitänpoliserna” samt lastade bilen på bärgaren igen för vidare resa upp till Rättvik.
Ludvikabesöket var mycket lyckat men det var dock lite trist att de två som åkte i Kapitänen vid olyckstillfället Kurt-Evert Sandberg och Björn Gossas inte hade möjlighet att närvara denna dag. Det kanske kan bli någon annan gång vem vet.
På lördagen den 28 juli kördes Kapitänen sedan från vårt boende hos medlemmen Hasse Back i Hjortnäs och upp till Rättviks travbana och bilutställningen/marknaden där. Efter direktkontakt med arrangören fick vi en mycket bra plats för Kapitänen, våra vikskyltar med information och Polismuseets stora flagga.
Vi som stod vid bilen var Bengt Svensson, Kjell-Arne Stamvall (del av dagen) och P-O Nordqvist, även Hasse Back dök upp på sen e.m. Mängder med intresserade människor passerade under dagen och frågorna var många. K
Bengt Svensson och Kjell-Arne Stamvall har här berättat om sin renovering av Opel Kapitänen för Britt-Marie Dalgärde som 1965 var en 7 åring som satt i baksätet på pappans bil när den blev påkörd av Polis-Kapitänen. Foto: Bengt Svensson
apitänen och informationsskyltarna blev flitigt fotograferade. Även en motorjournalist dök upp och tog uppgifter/bilder för ett kommande reportage.
Britt-Marie Dalgärde som 1965 var 7 år och som satt i baksätet på den bil som Kapitänen rammade bakifrån kom till travbanan. Hon har haft nackproblem sedan smällen men tyckte trots det att det var mycket roligt att få se ”den hemska bilen” igen. Hon har tidigare berättat ingående minnen från olyckstillfället där hon med sin mor och far blev påkörda bakifrån i deras Ford Taunus 12 M som voltade två varv ut på ett gärde bredvid vägen.
Kapitänen kördes sedan runt i Rättvik även på söndagen på den spontan-cruising som äger rum hela dagarna under Classic Car veckan. Förfrågan om ett gemensamt foto med en annan Kapitän (som kanske sett sina bästa dagar) ställdes. Alla kulturgrenar ska naturligtvis främjas, så också ”raggarkulturen”, så de fick några bilder med bilarna intill varandra.
På måndagskvällen stod bilen på flakbärgaren igen på väg tillbaka mot Stockholm. En mycket omtyckt och lyckad museiturné.
Bengt Svensson