Polisens motorcyklar från förr till nu

 

Den här sidan skall innehålla allt om BMW polismotorcyklar. Vi börjar med en historik om polisens motorcykelanvändning.

54 ÅR I SADELN

I september 2008 blir det 50 år sedan Statspolisens mc-poliser för första gången dök upp på svenska vägar. De första mc-poliserna i modern tappning var statspoliserna i Stockholm, Ingvar Karlsson och Bertil Jakobsson. Så här gick det till.

Efter andra världskriget ökade trafiken kraftigt och trafikproblemen blev allt större. Detta resulterade så småningom i att en utredning i vanlig ordning tillsattes. Dåvarande landshövdingen Eje Mossberg ledde denna vars resultat blev ”Operation Vägvett”. Bl a fick dåvarande Statspolisen i uppdrag att starta en effektiv trafikövervakning vilket fick till följd att man satsade på att utbilda polismännen för trafikövervakningsuppgifter och skaffa fler bilar och – motorcyklar!

Den 13 september 1954 levererade därför Motorfirma Uno Ranch AB i Göteborg de 27 första av 54 beställda Triumph T 110 Tiger/Police till statspolisen. Till skillnad från standardmodellen var dessa försedda med såväl generator som alternator samt s k ”amerikastyre” och en något annorlunda sadel. Därmed inleddes polisens systematiska användning av motorcyklar i trafik-övervakningstjänst. Detta år började också den centrala utbildningen av mc-poliser på Skarpnäcks flygfält i Stockholm. Från våren 1955 bedrevs den polisiära mc-förarutbildningen vid Arméns Motorskola i Strängnäs ända fram till 1992, då Arméns Motorskola gick i graven. Läs om Vägen Riddare på denna webbsida.

BMW R 67, blev 1954 den första BMW-modellen i polistjänst, bl a hos trafikpolisen i Malmö. 1955 kom R 50 och R 60-modellerna att successivt ersätta Triumph-maskinerna. De passade bättre än Triumph och sedan dess har polisen använt alla BMW-modeller med boxermotorer utom R 45 och R 80 G/S-modellerna.

1955 togs den första svarta mc-polisuniformen med vitt koppel och vit hjälm i bruk. Den var designad av statspolisen och mc-polispionjären Ingvar Karlsson.

I slutet av 1950-talet blev statspolisens motorcyklar vita med svart handrandning och kromade tanksidor. Från 1965 (förstatligandet) har alla polismotorcyklar, utom utbildningsmotorcyklarna, varit vita.

Redan 1955 började man prova olika kommunikationsradioanläggningar på motorcyklarna. F:a Johan Lagerkrantz utrustade Triumph-maskinerna och R 67:orna med amerikanska Link Comet 40. Sedan gick radioutvecklingen mycket fort. När transistorn ersatte radiorören kom allt fler märken som PYE, AGA, SRA, Storno m fl att tillverka allt smidigare och effektivare mc-radio-anläggningar. I början av 1960-talet fälldes radions manöverpanel in i tanken (på verktygens plats) och hjälmarna försågs med mikrofon och hörlurar.

I och med första leveransen av R 60/5 och R 75/5 i april 1971 blev polismotorcyklarna helvita sedan man av bl a kostnadsskäl upphörde med att förkroma tanksidorna.

!980 övergavs den svarta mc-polisuniformen med vitt koppel och ersattes med ett ljusblått skinnställ. Uniformiteten försvann och mc-poliserna kom att se ut som en ”vanlig” motorcyklist. Man tvingades därför skriva ordet POLIS med stora bokstäver på ryggen.

1988 blev det dags att än en gång byta profil på polismotorcyklarna. För att ytterligare eliminera polisens specifika profil bytte byråkraterna till blåvit dekor. 1996 infördes tvådelat Gore-Tex ställ i två blåa nyanser. Mc-poliserna började också använda integralhjälmar av olika fabrikat och i olika kulörer. Varje spår av uniform var därmed undanröjt.

Den nya BMW K 75 med sin trecylindriga radmotor på 750 cc kom 1986 och skulle succesivt ersätta R 75 och R 80-serien.1989 togs de sista BMW-motorcyklarna i R-serien ur tjänst. Boxermotorns epok var därmed slut. Men bara tillfälligt.

Från 1990 fanns enbart BMW K 75 – den bästa modell BMW någonsin tillverkat – i aktiv polistjänst. 1992 var det dags att ta den första BMW K 1100 i bruk och detta år levererades också den sista K 75:an. Redan 1985 hade K 1100:ans föregångare K 100 RS och RT använts i både civil och målad version i några polisdistrikt men en genant debatt om vibrationer förpassade dessa till Fordonskammaren för försäljning. K 1100 kom att levereras i många exemplar under tio år.

R 1100 RT blev 1996 den första helt fabrikstillverkade polismotorcykeln från BMW-fabriken i Spandau, Berlin. Därmed var boxermotorn i utvecklad version tillbaka till många mc-polisers stora glädje. Flera av polisens trafikavdelningar kom att skaffa några R 1100 RT och även den mindre versionen R 850 RT som användes parallellt med K 1100.

2002 var det dags för nästa fabriksbyggda polismotorcykel från BMW. Då introducerades BMW K 1200 P där P står för polis. Den används också numera av polisen i många andra europeiska länder. Till och med Drottning Elisabeths Traffic Divisions kör idag på BMW och flera engelska trafikpoliser påstår att den tyska polismotorcykeln är den bästa de någonsin haft.

Våren 2004 skaffade Polishögskolan ett antal BMW R 850 som övningsmc till mc-förarutbildningen. Dessa ersatte BMW K 75 från 1987 och 1989 som använts för utbildning av mc-poliser i nästan 15 år.

Sedan 1990-talet har rikspolisstyrelsen under olika perioder provat andra mc-märken, t ex Honda, Yamaha, Moto-Guzzi m fl. 1990 provades BMW R 65 GS vid mc-polisutbildningen i Strängnäs. 1990 köptes fem Yamaha XJ 900 och utrustades för polisbruk. 1993 inköptes två Honda st 1100 Pan European som provats i olika polisdistrikt. Sommaren 1994 inköptes en första BMW Funduro som utrustad och lackad i polisfärger provades i Borås. Den har följts av flera. Husaberg 350 har provats med videoutrustning i Stockholm och lokala polismyndigheter har leasat olika mc-märken, främst offroad-motorcyklar, för andra ändamål än trafikövervakning, t ex moped-, parkövervakning etc.

En vanlig fråga är varför svensk polis alltid har hållit sig till BMW och förklaringen är att man redan 1954 konstaterade att Triumph inte var särskilt driftsäker i polistjänst. Då bedrevs trafikövervakning på motorcykel ofta av enmanspatruller som körde längs vägarna. Mc-polisen stannade till på parkeringsfickor och iakttog trafiken medan motorcykeln gick på tomgång. Någon iakttagelse kunde göra att han snabbt körde efter något fordon för att stoppa detta. Men sådant arbete gillade inte Triumphmotorn. Den brände ventilerna, krökte dragstängerna eller slog av vevstaken mm. För att inte tala om LUCAS elsystem! Med andra ord var den inte lämplig för polistjänst.

Det var däremot BMW R 67 och BMW R 50. De klarade den här typen av användning och driftsäkerheten var mycket hög. Underhållet inskränkte sig till ventiljustering, tändnings- och förgasarinställningar vilket varje förare skötte själva. Gedigen undervisning i motorlära ingick också i mc-polisutbildningen på den tiden.

Under 1960-talet avsomnade den engelska motorcykelindustrin medan BMW utvecklade sina maskiner med R 60 och R 69 S modellerna. Samtidigt byggde generalagenten Arne Rindar AB upp ett effektivt servicenät från Luleå i norr till Malmö i söder. Detta var ju viktigt för att hålla igång de ca 450 polismotorcyklar som fanns i bruk efter polisens förstatligande 1965.

I början av 1970-talet utvecklade BMW R 75-serien. En motor på 750 cc med 50 hkr i ett nytt chassi och skivbromsar mm blev ett lyft samtidigt som engelsk mc-industri definitivt gick i graven.

Övriga europeiska mc-tillverkare hade tyvärr inga modeller som kunde konkurrera med BMW. Möjligen kunde italienska Moto-Guzzi göra detta. De byggde en polismotorcykel som dock i allt väsentligt hade samma teknik som BMW. Dock föll de på ett näst intill obefintligt servicenät och reservdelsförsörjning i Sverige.

På 1980-talet kom de japanska tillverkarna med fabriksproducerade polismotorcyklar som användes med framgång främst i många av de asiatiska länderna. I Sverige var servicenätet och framförallt reservdelsförsörjningen inte tillräcklig för att polisen skulle kunna använda Honda eller Suzuki. Det skulle komma att dröja ända in på 1990-talet innan den japanska reservdelsförsörjningen nådde acceptabel nivå.

En trolig utveckling är att japanska mc-fabrikat kommer att konkurrera med BMW i framtiden. Detta beror mycket på hur framtidens mc-polisverksamhet kommer att se ut. Under 2004 kommer vi i alla fall att få se några Honda Pan European i polisens tjänst.

Detta var en sammanfattning av den nuvarande mc-polisverksamhetens 50-åriga historia. Men polisen har faktiskt använt motorcyklar i viss omfattning ända sedan slutet av 1910-talet. ! Det var Indian Power Plus som blev den första motorcykelmodellen i polisens tjänst och bakom grundkonstruktionen av denna ”supermaskin” låg den till Amerika utvandrade Lönnebergapojken Oscar Hedström.

Det är högst sannolikt en myt att Indian hade gashandtaget på vänster sida för att polisen skulle kunna använda högerhanden till att skjuta. Polisen behövde, liksom andra Indianförare, använda högerhanden till manövrering av alla reglagen på tankens högra sida.

Janne Huzell
mc-polistraditionsbevarare som kört allt från Indian PP till BMW.

**************************************