BESÖK PÅ BRANDBILSMUSEET

Fredagen den 25 september gjorde föreningens styrelse och arbetsgrupp, tillsammans med Polismuseets Henrik Lindborg och Micke Norén, en utflykt med några av museifordonen till Gysinge brandbilsmuseum.

Brandbilsmuseet-1-web_medium

Vi var totalt 8 personer så det blev 4 gamla fordon som fick luftas denna dag. Det var en blå/gul ”hockeyklubbs” Volvo 244, Porschen, Valianten och VW 1300 ”Bubblan”. Färden gick till största delen på de mindre och naturskönare vägarna upp mot målet och togs emot där av personer som jobbar ideellt på brandbilsmuseet, bl.a. Per Wallentin. Efter välkomstfika och macka fick vi en mycket trevlig guidad vandring i samlingen av brandbilar och ambulanser samt den mängd med tillbehör och kuriosa som samlingen innehåller.

Museet innehåller ett 30-tal fordon samt mycket utrustning ifrån tidigt 1800-tal och framåt. Huvuddelen givetvis olika typer av större brandbilar men även en häftig brandchefsbil ifrån Västerås i form av en amerikansk fenförsedd stor herrgårdsvagn, Plymouth Savoy 1959 med V8. Denna bil var inledningen till en utveckling som fortfarande gäller i hela landet att en mindre lite snabbare befälsbil rycker ut först för snabbt kunna få uppfattning om händelsen innan de större släckningsfordonen kommer till en olycksplats.

Även några ambulanser fanns där en av dessa var en Opel Kapitän av samma modell som den polis-Kapitän vi anskaffat till polismuseet tidigare i år, här dock i herrgårdsvagnsutförande.

Därefter blev det lunch i Värdshuset samt en föredragning om Gysinges historia och även om den svenska brukshistorian som helhet. Vi fick även en föredragning om det byggnadsvårdsarbete och forskning kring detta som bedrivs i Gysinge. Dagen avslutades med en vandring i de bevarade gamla husen med information om de olika sätten att bevara gamla hus både invändigt och utvändigt.

Våra fordon gick sedan lika fint på hemvägen som på ditvägen och väckte som vanligt berättigad uppmärksamhet där medtrafikanterna såg oss.

Vi ifrån föreningen tackar Polismuseet för all förtäring de bjöd på under dagen.