Rödljusträff på Polishögskolan i Solna

 Polismuseet och föreningen Mc-polisveteranerna bjöd in till en träff för i huvudsak gamla rödljusfordon, brandbilar, polisbilar, ambulanser, bärgningsbilar osv. Alltså fordon före blåljusinförandet, men givetvis var även blåljusfordon från tidiga 70-talet också välkomna.

Träffen genomfördes den 6 juni 2014, på Motorhistoriska dagen/Nationaldagen på Polishögskolan i Sörentorp, Solna.
Där fanns stora uppställningsytor både på gräs- och asfaltsplaner beroende på väder. Bra möjligheter för de som ville sälja/byta delar eller bara dela erfarenheter och minnen med andra likasinnade.

Träffen var tänkt som ett kontaktskapande möte mellan de olika kategorierna, gamla rödljusfordon som gått i samhällets tjänst för trygghet och säkerhet. På platsen finns också Polismuseets fordonstekniska samling med polisbilar och mc:n som bevarats av Rikspolisstyrelsen, Polismuseet.

Svenskt mästerskap i körgårdskörning för mc-poliser genomfördes även på platsen denna dag. Några av landets skickligaste mc-poliser visade sina färdigheter i manöverprov på en körgårdsbana. Finalen genomfördes i form av ”parallellslalom”.

Korv, kaffe, läsk m.m. fanns tillgängligt på området.

Genomförandet var en succé men det hade varit kul med fler rödljusfordon. Det kom inte så många sådana som vi hade hoppats på. Men allt gick bra. Lite kaotiskt blev det för vår caféhörna med Bettan och Eva ett tag, där Eva fick lite hårt med en överhettad grill och dåliga grillbestick.

De som skötte parkeringarna fick göra några snabba förändringar när det ett tag blev kö uppifrån ”Lagtorget”, genom hela området och ända ner till Sollentunavägen. Men det löste sig bra på grund av de stora parkeringsytorna som finns på skolområdet.

Körgårds-SM för mc-poliserna gick också bra och av de sju tävlanden som ställde upp kunde Göran Järnebrant från trafikenheten i Stockholm koras som segrare med prispengar och inskription i vandringspokalen. Silver till Mats Stridh, Hallands län och bronset till Jens Hanberg, Uppsala

Den store motorprofilen Picko Troberg, som också fanns där, var jätteimponerad över vårt arrangemang. Han lovade oss hjälp med annonsering till kommande träffar om vi hade sådana planer, vilket han tycke att vi absolut borde ha.

Det är svårt att uppskatta antalet besökare, men enligt några vanare träffbesökare så deltog uppskattningsvis ca 300-350 antika fordon, samt ett antal vanliga bilar som parkerade på den speciella parkeringen för dem. 450 korvar gick åt samt mycket annat. Eftersom de flesta bilarna var fullsatta så blir det runt 1.000 besökare.

Bilder från aktiviteterna hittar du om du klickar här