MC-UTFLYKTER 2011

Säsongsavslutning i Stockholm den 10 september 2011

Blue Knights Sweden I och MC-polisveteranerna har under säsongen genomfört sex olika aktiviteter. Helt enligt den ursprungliga planeringen. De har bestått av fyra onsdagskörningar, en avrostning samt en långmarsch. Det är 11 år sedan vår bortgångne kollega Janne Huzell startade dessa mc-utflykter. Sunkan (Rolf Sundqvist) har planerat och genomfört åtta långmarscher. Det är lika många år som Blue Knights varit en partner.

Sammantaget har det varit en mycket bra säsong, med ett deltagande av 15-talet ekipage vid ett flertal tillfällen. Vi som förbereder aktiviteterna tycker det är roligt när det blir många deltagare. Den nu genomförda långmarschen har Sunkan och hustrun Elsa inte lagt ned timmar på utan det handlar om dagar av förberedelser.

Samlingspunkten för årets avslutning var som flera gånger tidigare Norrsunda kyrka. Vädret är som vanligt en viktig ingrediens för oss ”outdoor travellers”. Lågtrycken har kommit som på ett pärlband hela tiden. Denna lördag blev något annat, en klarblå himmel med en krispig luft. Frampå dagen hade vi en temperatur på 19 grader, hur skönt som helst.

Varje långmarsch har haft ett tema, som gruskörning, kurvorgie, kultur och regn för att nämna något. Det där med regn har dock inte ingått i planeringen. Årets tema gick i kriminalitetens tecken. Sunkan uttrycker sig lite kryptiskt när han talar om årets tema. Han betonar att vi inte skall vara kriminella i trafiken. Vi hade alla fått något att fundera på när vi gav oss av. Första fikastoppet utlovades efter en dryg timmes körning vid Sparrsätra kyrka. Jag tror att Sunkan egenligen bara ville ha en bensträckare, men vis av tidigare erfarenheter så blir det så att när vi väl har stannat så åker termosen fram.

Det är inte mycket som påminner om höst. Solen flödar över oss i gröngräset. Jo, en och annan skördetröska syns och hörs. Det gäller att passa på nu när det äntligen har torkat upp. Resan fortsätter i bra tempo, vi har nu kommit in i Västmanlands län med helt underbara vägarna.

Vi passerar Tillberga anstalten – var det den sorten kriminalitet vi skulle fördjupa oss i? Lunchuppehåll blev det i Kumla krykby. Som av en slump så stod det ett antal bord uppställda för oss. Det är vid sådan här stunder vi deltagare skördar den goda planeringen. När vi startade lovade Sunkan oss att det blir inga kulturinslag om kyrkor, när de brann eller hur många invånare det finns i socknen. På kyrkbacken får vi nu i stället en föredragning om hur många fängelser vi har m.m. Kriminalvårdens 52 fängelser har olika säkerhetsklassificering, från A till E. Där A är den högsta säkerhetsklassen och E den lägsta. Vi har tre med klass A, det är Hall, Kumla och Saltvik-Härnösand.

Färden fortsätter nu mot Sala. Vi passerar förbi Salberga anstalten och in bland hyreshusen på en återvändsgata. Vad gör vi här? Vi är nog alla övertygade om att nu blev det fel. Jag kör sist, så därför möter jag Sunkan när han är på väg ut ur vändplanen på gatan. Vad är det han har i sikte? Jo, vi stannar och tar av oss hjälmarna och får besked om att gå i riktning mot en blå bil. Sunkan stegar in bland ogräset tar posto framför en sten. Han välkomnar oss till Sveriges Chicago, så kallades Sala i folkmun. Det var ett ställe där gangsters härjade under sex års tid på 1930-talet och hade fem mord på sitt samvete.

Vi fick här en fördjupad inblick i vad Salaligan hade utfört för illdåd. Den ledande personen i ligan var Sigvard Nilsson som 1932 bytte namn till Thurneman. Namnet Thurneman var taget och är ett anagram av ”manhunter”. Gruppen kallade sig själva Den Magiska Cirkeln, DMC, och Thurneman lät ligans medlemmar inandas rökelser från olika örter som påstods göra dem till känslokalla och villiga mordredskap.

År 1937 dömdes fyra av medlemmarna till livstids straffarbete. Thurneman själv blev straffriförklarad som psykiskt sjuk. Han spärrades in på Säters sjukhus och släpptes fri en bit in på 1960-talet. Sista decenniet av sitt liv levde och arbetade han under sitt barndomsnamn Nilsson som översättare i en Stockholmsförort där han avled efter sin 70-årsdag. För att hedra Salaligans sista offer hade en minnessten rest på den plats där vi nu befann oss. Föredragningar av det här slaget väcker många funderingar om varför???

Vi lämnar nu kriminaliteten och kör vidare genom det böljande landskapet. Vi passerar genom orter som Varmsätra, Morgongåva och Skattmansöådalen. Själv sitter jag och funderar på vad historien är bakom dessa namn.

Eftermiddagsfika var utlovat vid Ytterkvarns bro, ett naturvårdsområde. På platsen hade det en gång i tiden varit både kvarn och järnbruk. Fikaplatsen blev intill en kvarnsten med bänkar och till ljudet av en fors. Fikapausen blev mer än timslång. Vilken resa och upplevelse Sunkan hade bjudit oss på. Det blev en säsongsavslutning med flaggan i topp. Snart är nästa säsong här, men lite torrgasa hinner vi väl med innan dess?

Vi som genomfört årets aktiviteter, vill tacka alla som varit med.

Sunkan, Hasse & Kihlle
ON RUN
Bengt Kihlberg

Bilder från långmarschen hittar du om du klickar på denna länk 

Ondagsutflykten den 20 april och Sverigeträffen lördagen den 7 maj 2011 på Svea Livgarde

Så var stressiga maj här igen. Båten skall sjösättas, stugan skall målas, husvagnen skall fixas, ja det är lättare att räkna upp vad som inte skall göras.

När inbjudan skrevs i februari var det flera minusgrader och snöfall. Då skrev jag vidare att lördagen den 7 maj kommer solen som vanligt att flöda över oss. Det är snöfritt och asfalten torr. Tänk vad rätt jag hade. Sommaren fullständigt dansade in över oss +20 inte illa.
Första onsdagskörningen vi hade 20.e april, samlade 16 deltagaren på 15 st hojar. Var det den goda marknadsföringen ihop med den fina vårkvällen som gjorde det, ja svaret kanske vi skulle få den 7 maj. ”Färden gick i de nordöstra delarna av Stockholm med kaffepaus vid Frösunda kyrka och tillhörande historiebeskrivning. Red.anm.”

Asfaltplanen på livgardet var det inget fel på, den var städad och konerna på plats. Vid tiotiden var vi 14 personer på 13 hojar. Glädjande nog var de flesta deltagarna medlemmar i Blue Knights Sweden I. Några medlemmar från MC-polisveteranerna samt några som provade på, blivande medlemmar kanske?? Kjell Lindgren hade åtagit sig uppgiften att ansvara för bromsövningarna. Detta sköter han på ett alldeles utmärkt sätt. Han har en otrolig blick för detta, han registrerar de allra flesta felbeteenden. Den återkoppling vi fick av Kjelle, tror jag att vi alla växte med uppgiften. Det finns mycket kvar på att öva på innan det blir riktigt bra. För den egna säkerheten tror jag att, vi skulle behöva öva på bromsövningar mer än en gång per säsong. Hur är det med er som inte övar alls? Några olika körgårdsövningar fanns också med. Det tog inte så lång stund innan svettpärlorna kom i pannan på några av oss. Tiden går fort när man har roligt. Lunch/brunch var bokad av Hasse på Skokloster. Det är helt OK att äta lunch i slottsmiljö. Hasse H tog oss nu vidare på slingerbultsvägar i ett härligt försommar landskap i sin yppersta grönska och dofter som får oss att må så gott. Till er som inte hade möjlighet att delta i år, ni får en ny chans nästa år.

ON RUN
./.Bengt Kihlberg

Bilder från utflyckterna hittar du om du klickar på denna länk.

Skånerundan – Mc-polisveteranernas Janne Huzell Memorial år 2011

Lördagen den 21 maj 2011 avverkades den tredje upplagan av Janne Huzell Memorial/Polisens Motorklubb Malmös Vårrunda.

Rundan hade åter lagts upp av Bengt Johnsson, Trafikpolisen Skåne, och hedersmedlemmen Lasse Svensson.

Starten gick från Gårdstånga där 41 deltagare hade slutit upp.

Glädjande för skåningarna var att Rolf och Elsa Sundkvist, Stockholm, och ordföranden Ragnar Pålsson, Enskede, samt Ragnars broder Per-Åke, hade tagit sig ner till Skåne för att vara med på rundan – jättetrevligt!

Färden startade i strålande väder efter att Bengt Johnsson hälsat alla välkomna och berättat om Janne Huzell och hans gärningar med Polistekniska Museet och om föreningen Mc-polisveteranerna.

Från Gårdstånga kördes det utmed undersköna skånska vägar, kantade av blommande rapsfält som spred sin ljuvliga doft.

Delmålet denna gång var skogen utanför Svensköp, där det trakterades kaffe/the och frallor serverade av Lars Emmertz, PMK Malmö, och Lasse Leandersson, Skånepolisens mc-mekaniker.

Efter fikat berättade Kvällspostens speciellt inbjudne Kenneth Larsson om den fasansfulla händelsen natten mellan den 29-30 augusti 1944.

Ett engelskt Avro Lancaster-plan, HK 594, med sju mans besättning, på väg till Tyskland på ett bombuppdrag, blev beskjutet av tyskt nattjaktflyg över Bornholm och tog sig svårt skadat mot Sverige. Fem av besättningsmedlemmarna hoppade över Östersjön, men omkom i vattnet. Akterskytten blev dödad vid beskjutningen.

När planet befann sig över Svensköp störtade det med full bomblast rakt ner i skogen, 1 km från samhället.

Explosionen blev enorm, en jättekrater bildades vid nedslagsplatsen.

Endast piloten, D.A.S. King överlevde efter att ha hoppat innan störtningen.

I april 2009 deltog bl.a. personal från Tekniska Roteln i Malmö i en forskningsundersökning på platsen.

Ett blad från en propeller är uppsatt som ett minnesmärke tillsammans med en minnestavla.

Efter denna historielektion äntrades motorcyklarna för vidare färd i om möjligt ännu bättre väder, som när svensk sommar är som bäst, mot de östra delarna av Skåne.

Målet för årets runda var det undersköna Haväng där Anki och Agneta hade grillarna igång med massor av godsaker…! Sugna motorcyklister högg in med glädje och stor aptit!

Före detta polisen Åke Löfquist, numera Ditec, hade återigen lämnat priser som fördelades genom lottning bland deltagarna.

Efter en trevlig vårrunda fortsatte deltagarna åt var sitt håll, nya härliga vägar låg och väntade.

Väl mött vid nästa års äventyr!!

Lasse Svensson.
Bilder från rundan hittar du om du klickar på denna länk