Polismästerskap 2008

Finn Edlund, Gävlepolisen, blev vinnare av 2008 års polismästerskap i körgårdskörning.

För första gången har en vinnare i körgårdskörning korats vid en mästerskapstävling den 10 maj 2008.

Tävlingen genomfördes i strålande solsken på Barkarby flygfält med ett startfält på sju mc-poliser från Kronoberg i söder till Gävle i norr som alla aspirerade på att vinna tävlingen.

Det blev en riktigt spännande tävling eftersom alla i startfältet var mycket skickliga och jämspelta. Vem som skulle vinna tävlingen var in i det sista en helt öppen fråga.

Tävlingen genomfördes som en traditionell utslagstävling där de tävlande mötte varandra i heat om två och två med en avslutande final mellan de som plockat flest poäng i grundomgången.

Finalheatet mellan Finn Edlund och tvåan Johan Westerlund, Kalmarpolisen, blev mycket jämt då båda genomförde heatet felfritt. Endast en mycket liten tidsmarginal skilde dem åt. Finn genomförde heatet på 3,20 (min,sek) medan Johan klockades för 3,33.

Trea blev Mats Strid, Kronoberg, som också han hade en mycket liten marginal till andrapristagaren. En mycket ”tät” ledartrio som visar att våra mc-poliser är mycket skickliga på att behärska sitt arbetsredskap – polismotorcykeln.

Det övriga startfältet bestod av:
Mats Eriksson, Gävle
Hans Back, Stockholm
Magnus Forsberg, Östergötland
Björn Deichman, Stockholm

Förstapriset är ett vandringspris som har instiftats av HSR, Håkan Sandström Racing AB, samt Mc-polisveteranernas diplom med en prissumma om 3 000 kronor. Andra- och tredjepris är Mc-polisveteranernas diplom och prissumma på 2 000 respektive 1 000 kronor.

Tävlingen arrangerades av Polishögskolan i samverkan med Mc-polisveteranerna. För själva arrangemanget svarade P-O Nordqvist, Thomas Forsberg, Sören Wictorsson och Cecilia Woxblom som på kort tid lagt ned ett omfattande arbete för att tävlingen skulle kunna genomföras.

Idén till tävlingen väcktes av P-O Nordqvist så sent som på Mc-polisveteranernas årsmöte den 27 mars. Planeringsarbetet fick därför drivas med hög intensitet och arrangörerna ska ha ett varmt tack för deras fina arbete som gjorde att tävlingen kunde genomföras redan i år.

Den ursprungliga tanken var att tävlingen skulle genomföras i anslutning till Polishögskolans dag. Detta visade sig emellertid inte vara möjligt eftersom platsutrymmet var begränsat. Därför fick tävlingen genomföras på Barkarby flygplats utan publik.

Det gäller nu att för framtiden finna de ideala formerna för mästerskapet så att det kan utvecklas till en tävling som kan sprida god PR för polisens motorcykelverksamhet och samtidig stimulera och uppmärksamma alla motorcykelpoliser för deras insatser för en ökad trafiksäkerhet.

Klicka på denna länk för att se bilder från tävlingen